Miten tehdään olennaisuusarviointi pk-yrityksessä

olennaisuusanalyysi sidosryhmät vastuullisuusteemat May 02, 2025
Työpajassa olennaisuuden arviointia

Vastuullisuus ei ole vain suuriin yrityksiin kohdistuva odotus. Myös pienemmiltä toimijoilta odotetaan yhä enemmän vastuullista ja läpinäkyvää toimintaa. Miten vastaat tähän?

Olennaisuusarviointi auttaa tunnistamaan ne vastuullisuusteemat, joilla on aidosti merkitystä sekä oman liiketoiminnan että sidosryhmien kannalta.

Arviointi syntyy niin, että yhdistetään yrityksen sisäiset ja tärkeimpien sidosryhmien näkemykset toiminnan vastuullisuudesta. Tässä blogissa käymme läpi arvioinnin keskeiset vaiheet.

 

Kartoita vastuullisuuden nykytila

Miten vastuullisia olemme? Ensin selvitetään yrityksen sisällä vastuullisuuden tämänhetkinen tilanne.

  • Käy järjestelmällisesti läpi ympäristö-, sosiaalisen ja taloudellisen vastuun tekijöitä
  • Arvioi millä asioilla on iso merkitys, ja mitkä ovat vähemmän tarkeitä yrityksen liiketoiminnassa: Millä asioilla on kielteinen vaikutus ja millä asioilla myönteinen?
  • Mikä on oma motivaatio vastuulliseen toimintaan? Vaatiiko sitä iso asiakas? Entä mitä halutaan tehdä enemmän kuin laki määrää?
  • Onko lainsäädäntöön tulossa muutoksia, jotka koskevat yrityksen vastuullisuutta?
  • Onko omalla alalla hyviä esimerkkejä miten toimitaan vastuullisesti. Mikä on alan normi?

Kartoituksessa kannattaa hyödyntää työpajoja, haastatteluja ja erilaisia asiakirjoja. Voit hyödyntää myös valmiita työkaluja, kuten Sustainability Accounting Standards Boardin (SASB) Materiality Finderia, joka auttaa tunnistamaan toimialan tärkeimpiä vastuullisuusteemoja.

Lopuksi muodostetaan kuva siitä mitkä vastuullisuuden tekijät ovat omassa yrityksessä ne tärkeimmät. Miten haitallisia vaikutuksia vähennetään ja hyviä vaikutuksia lisätään. Millaisia toimenpiteitä tarvitaan? Näin saadaan kuva yrityksen vastuullisuustyön nykytilasta ja mahdollisista kehityskohteista.

 

Tunnista tärkeimmät sidosryhmät

Tämän jälkeen selvitetään millä tahoilla on odotuksia yrityksen vastuullisuudesta. Aluksi tunnistetaan mitä merkittäviä sidosryhmiä yrityksellä on, ja sieltä poimitaan ne, joita halutaan kuunnella.

Tavallisesti yritykset haluavat tietää ainakin asiakkaiden näkemyksiä ja henkilöstön näkemyksiä. Asiakkaat odottavat vastuullisesti tuotettuja palveluja ja tuotteita. Henkilöstölle tärkeitä ovat taloudellinen, sosiaalinen ja ympäristövastuu. Rahoittajia ja sijoittajia kiinnostaa riskienhallinta ja vastuullisuuskäytännöt. Paikallisyhteisölle ja viranomaisille yrityksen ympäristö- ja yhteiskuntavaikutukset ovat etusijalla.

Lisäksi yritykselle tärkeitä sidosryhmiä voivat olla vaikkapa oppilaitokset. Lopuksi valitaan ne ryhmät, joiden näkemyksiä halutaan selvittää. 

 

Selvitä sidosryhmien odotukset

Sidosryhmien vastuullisuusodotuksia ja huolenaiheita voi selvittää monella menetelmällä. Menetelmän valintaan vaikuttaa kohderyhmän koko, miten helposti se on saavutettavissa ja millaista tietoa heiltä halutaan

Vaihtoehtoisia menetelmiä ovat esimerkiksi

  • Kyselytutkimus, jos vastaajien määrä on suuri ja heille voidaan lähettää linkki verkkolomakkeelle
  • Henkilökohtaiset haastattelut, jos haastateltavien määrä on melko pieni
  • Työpajat tai ryhmäkeskustelut, joihin halutut henkilöt pyydetään mukaan

Varaa selvityksiin riittävästi aikaa ja suunnittele kyselyt ja haastattelut etukäteen. Valmiita standardikyselyjä tai haastattelumalleja ei ole olemassa, vaan ne pitää räätälöidä aina yrityksen tilanteen mukaan.

Kun riittävästi aineistoa on saatu ja analysoitu, niin vastuullisuusteemat on tiedossa. Hienoa!

 

Tunnista olennaiset vastuullisuusteemat

Tärkeä vaihe on laittaa vastuullisuusteemat tärkeysjärjestykseen.

  • Mitkä asiat ovat kriittisiä yrityksen liiketoiminnan jatkuvuuden kannalta?
  • Mitkä asiat ovat sidosryhmille ja yhteiskunnalle merkityksellisimpiä? Millaisia merkittäviä vaikutuksia liiketoiminta aiheuttaa?

Tärkeyttä arvioidaan vaikutusten vakavuuden ja todennäköisyyden perusteella. Myös riskien ja mahdollisuuksien taloudellisia vaikutuksia pitää punnita.

Tärkeysjärjestystä voi kuvata matriisin avulla. Siinä vastuullisuusteemat asemoidaan kahdelle akselille: yrityksen menestymisen ja yhteiskunnallisen merkittävyyden mukaan.

 

Päivitä tiedot säännöllisesti

Vastuullisuuden teemat eivät ole pysyviä. Yrityksen toimintaympäristö ja sidosryhmien odotukset muuttuvat ajan myötä. Siksi olennaisuusarviointia pitää päivittää vuosittain ja erityisesti silloin, jos liiketoiminta muuttuu merkittävästi.

Pk-yrityksen olennaisuusarviointi ei vaadi raskaita prosesseja, mutta se vaatii järjestelmällisyyttä ja johdon sitoutumista. Hyvin toteutettu arviointi kirkastaa vastuullisuustyön suunnan, tehostaa resurssien käyttöä ja vahvistaa sidosryhmäsuhteita.

Onko olennaisuusarviointi ajankohtaista? Yritysvastuuakatemia tarjoaa myös avaimet käteen -palvelua mikro- ja pk-yrityksille. Tutustu palveluihimme

 

Kirjoittaja

Heli Kesämaa

 

Lähteitä

Kurittu, K., Rankinen, L. & Alma Talent. 2023. Menesty kestävästi!: Vastuullisuus johdon ja hallituksen agendalla. Helsinki: Alma Talent.

Silvola, H., Peill, E., Aspholm, I., Kaisanlahti, T. & ST-Akatemia Oy. 2024. ESG kestävyysraportointi: Yritysjohdon vastuu ja mahdollisuus. Helsinki: ST-Akatemia.

Sustainability Accounting Standards Boardin (SASB) Materiality Finder Saatavissa: https://sasb.ifrs.org/ [viitattu 28.4.2025].

Tynkkynen, O. & Berninger, K. 2017. Nettopositiivisuus: Menestyvän ja vastuullisen liiketoiminnan uusi taso. Helsinki: Alma.